Merhaba Sevgili Okurlarımız,
Kripto varlık piyasasında henüz son söz söylenmemiş, son karar verilmemiş durumda iken sizlerle Bitcoin döngüsünü ayakta tutan BTC Madenciliği hakkında bilgilendirmek istedim.
Bildiğiniz üzere Bitcoin üzerinde yapılan tüm işlem taleplerinin sonuçlanabilmesi için, madencilerin işlem yaparak bu işlemleri onaylamaları ve kripto ağına kayıt etmeleri gerekiyor. Madencilerin oluşturduğu bu blockchain adındaki yapıda madencilerin gücü ” Hash Rate ” oranı ile belirtiliyor. Daha yüksek işlem gücüne sahip cihazlar daha yüksek hash rate oranı ile daha çok işlem yaparak, karşılığında daha yüksek BTC ödülleri kazanıyorlar.
Bildiğiniz üzere Çin‘de madenci krizi ortaya çıktığında, Bitcoin Hash Rate oranı inanılmaz şekilde düşmüş, bu durum Bitcoin’de tahminler ötesi bir değer kaybı ile sonuçlanmıştı. Bitcoin ağında ise ciddi aksamalar meydana gelmişti.
PEKİ YA “HASH RATE” YANİ GÜÇ KİMİN ELİNDE ?
Merkeziyetsiz olmak ile övünen ancak son yaşanan Luna krizinde de bir kez daha gördüğümüz üzere özellikle altcoinlerde aslında merkezi bir yapıya sahip kripto varlık dünyasında, gerçekten merkeziyetsiz olarak söyleyebileceğimiz kripto varlık Bitcoin’dir. Arkasında bir vakıf veya bir şirket olmayan Bitcoin’de söz sahibi olabilmek için 2 önemli seçenek mevcuttur.
1- Elinizde yüksek miktarda Bitcoin tutarak marketi yönlendirmek yani market maker olmak
2- Madencilik gücü olan “hash rate” konusunda söz sahibi olarak Bitcoin ağının gücün elinde tutmak.
Daha önce Çin madencilik krizinde gücü fazlası ile elinde bulunduran Çin’den, bu gücün Dünya’ya yayılmasının aslında iyi bir şey olduğunu, bu konuda ABD’nin ise tarafını seçerek öncü olmaya karar verdiğinden söz etmiştik. İlgili haberimize aşağıdan ulaşabilirsiniz:
Peki ya “hash rate” gücü kimin elinde gelin birlikte bakalım.
Tabiki Bitcoin madenciliğinde %37,84’lük hash rate oranı ile ABD zirvede yer alıyor. Ancak bu durum daha önce Çin’in hash ratenin çok büyük oranına sahip olması durumundan farklı olarak artık, bu güç dünyaya daha eşit dağılmış gibi görünüyor.
DAĞILIM OLARAK HASH RATE ORANLARI NASIL ?
CCAF’nin raporunda ise ilginç bir oran hemen göze çarpıyor. Kripto varlık dünyasında küresel anlamda krize yok açan, yasakları ile gündemden düşmeyen Çin halen %22,29 oranı ile ikinci sırada yer alıyor. Madencilik krizi sonra Çin’in toparlanarak, tüm yasaklara rağmen gizli dahi olsa madencilerin aktivitelerini arttırarak devam ettiğini gösteriyor. Yine CCAF verilerine göre, Çinli madenciler yasaklardan kaçabilmek için proxy hizmetlerini kullanıyor.
Amerika ve Çin’in arkasından ise %13,22 oran ile Kazakistan geliyor. Hemen arkasından ise %6,48 oranı ile Kanada dördüncü sırada yer alıyor.
Peki ya Türkiye ?
Güzel ülkemiz ne yazık ki bu sıralamada yer alacak bir Hash Rate oranına sahip değil. Ülkemize Bitcoin madenciliğinden daha çok Etheryum madenciliği yapılması bunun ana sebebi olabilir.
Peki sizce bir gün biz de bu masada yer alabilir miyiz ? Belki madencilik ile değil ama dünyada ses getirecek bir Coin projesi ile neden olmasın ?!
Buraya tıklayarak iletişim kanallarımızdan fikirlerinizi bizimle paylaşırsanız çok seviniriz. Sizinle birlikte büyüyor, fikirleriniz ve paylaşımlarınız ile güçleniyoruz.
Bir sonraki haberimizde görüşmek dileği ile…
Yazar: ÇaylağınÇaylağı